torsdag den 10. april 2008

Tre notater

Tre notater fra PortlandHello how are you this morning? Jo, sådan da, så nogenlunde med et jetlag, der føles som den kingsize-dyne, hotellet har stillet mig i udsigt. Men det er ikke sådan jeg skal svare på receptionistens spørgsmål. Jeg skal helst ikke svare med noget som betydningsfuldt, blot mumle en frase over ordene ”jo tak” og ”godt”. Og det gør jeg så, men spørgsmålet blive ved med at forstyrre, og jeg tænker på, hvordan det er at stå bag disken og holde stemmen i det rette indladende leje dag efter dag. Men kvinden er professionel. Tilstanden er lige netop til at leve af.

*

Anoreksi. Ikke sådan at jeg lider af det, men spiseværing er ved at blive min reaktion på de mange fede amerikanere. Guiden på turen op i bjergene er så tyk, at han ikke kan komme ud af sin bil. Hans kæmpemave har ædt bilrattet. Det forsvinder ind midt i en fedtpude og kommer ud af en anden. På et givet tidspunkt må denne vanvittige overspisning være begyndt. Med en ganske bestemt burger, der var for meget, med en burritos, han skulle have ladet stå, et stykke ostekage, der blev begyndelsen til denne slutning. Tænk hvis netop denne pose popkorn blev min skæbne. Min mave knurrer. Jeg ryster, svag i knæene.

*

Hvis ikke vi havde taget landet dengang, havde russerne, japanerne eller mexicanerne – siger manden i den historiske forening. Planchen, vi står ved, viser en tegning af en indianer, der svinger øksen over en pionerfamilie. Historien om indianerne fylder det første rum på den store udstilling. Længere fremme er en prærievogn kørt ind, og der er også udstillet gamle kaffekrus, whiskeyflasker, aviser og bønnebøger. Kulturen har gjort sit indtog. I multimedierummet kan man vælge at se en kortfilm om nutidens indianere. Mange har fået privilegier i kasino branchen. Det er noget skidt at tjene penge på spil, mener en kvindestemme på filmen. Det er godt, at de selv tjener penge, siger en anden. En serie spejle ved udgangen giver den besøgende mulighed for at posere under overskriften Oregon-borger af i dag.

Anne-Marie

Ingen kommentarer: